Wednesday, November 7, 2012

άρθρο της δρ.Σκούρα στο περιοδικό "θεραπευτής"


Το στόμα είναι ο καθρέφτης της γενικής υγείας του ανθρώπου. Από το στόμα μπορούμε να καταλάβουμε αν ο συνομιλητής μας είναι υγιής ή όχι. Πέραν  των άλλων, έχει διαπιστωθεί από μελέτες ότι υπάρχει συγγένεια μεταξύ των νοσούντων από καρδιαγγειακά προβλήματα με τους έχοντες τη νόσο του περιοδοντίου στο στόμα.

    ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
 Οι παλιοί έλεγαν ότι το στόμα είναι ο καθρέφτης  της γενικής υγείας του ανθρώπου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τη σύνδεση της στοματικής υγείας με τη γενικότερη υγεία του ανθρώπου. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι υπάρχει συγγένεια μεταξύ των νοσούντων από καρδιαγγειακά προβλήματα με τους έχοντες τη νόσο του περιοδοντίου στο στόμα.
 Το να αμελεί κάποιος τη φροντίδα του στόματός του οδηγεί σε ουλίτιδα, επακόλουθη περιοδοντίτιδα και κατ’ επέκταση μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην καρδιά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία επιβαρύνεται  συνεπώς με βακτηρίδια που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα.
 Αντίστροφα με τα παραπάνω, γενικά προβλήματα υγείας έχουν αντίκτυπο στη στοματική υγεία.
 Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η οστεοπόρωση, η οποία προκαλεί αλλοίωση στην οστική μάζα, με αποτέλεσμα αυτή να είναι ελαττωματική, ώστε να μην μπορεί να συγκρατήσει το δόντι στο φατνίο. Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι στους ασθενείς με αιμορροφιλία, δηλαδή κακή πήξη του αίματος, η οποία προκαλεί συνεχή αιμορραγία στις εξαγωγές δοντιών.
 Επίσης ένα πρόβλημα στους ασθενείς που έχουν λευχαιμία, αναιμία, διαβήτη ακόμη και τον ιό του AIDS είναι η κακή επούλωση των τραυμάτων. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι διαβητικοί παρουσιάζουν κακοσμία, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, με αποτέλεσμα, αν δεν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση, να χάνουν τα δόντια τους. Ασθενείς που υποφέρουν από ηπατίτιδα Β, καρκίνο, λευχαιμία, προβλήματα του πεπτικού και εντερικού συστήματος, όπως και ασθενείς σε χημειοθεραπεία παρουσιάζουν στοματικά συμπτώματα, όπως άφθες, έλκη και λεύκα σημάδια, τα λεγόμενα white spots, εμφανή στα ούλα, στα μάγουλα εσωτερικά και στη γλώσσα.
 Είναι σημαντικό να αναφερθούμε στα συμπτώματα του μη υγιούς στόματος.
-Ξεκινάμε με τον πονόδοντο, ως το πιο σημαντικό και σύνηθες σύμπτωμα, που μπορεί να σημαίνει πολλά. Ο πονόδοντος είναι από τα παλαιότερα αντανακλαστικά αναγνώρισης προβλήματος και προκαλεί έντονη ψυχολογική διαταραχή.
-Η κακοσμία είναι ένα άλλο σύμπτωμα, η οποία προκαλείται κυρίως από κακή στοματική υγιεινή, τη λεγομένη οδοντική πλάκα, η οποία δημιουργεί ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και τερηδόνα. Η κακοσμία μπορεί να οφείλεται επίσης σε χαλασμένο δόντι κάτω από σφράγισμα και την ύπαρξη αποστήματος.
-Η παρουσία αποστήματος είτε στα ούλα είτε στη ρίζα των δοντιών αποτελεί από μόνη της σημάδι που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
-Ένα άλλο σύμπτωμα είναι το αίμα που προκαλείται κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος  από ουλίτιδα, καθώς και η εικόνα των ούλων, κόκκινα και φουσκωμένα.
-Η δυσχρωμία των δοντιών, που παρατηρείται σε κίτρινες και καφέ αποχρώσεις, προέρχεται από καταστροφή της αδαμαντίνης, η οποία είναι και αναμενόμενη, ως φυσική φθορά προκαλούμενη με την ηλικία. Υπάρχει και η παθογόνος φθορά από αιτίες όπως βρυγμός, το γνωστό τρίξιμο των δοντιών, κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 Άλλη αιτία είναι η όξινη διατροφή, όπως κατάχρηση καφέ, χυμών φρούτων, ανθρακούχων ποτών και χρήση καπνού, μια και η νικοτίνη είναι χρωστική ουσία. Αλλοίωση του χρώματος των δοντιών προκαλεί και η γαστρεντερική παλινδρόμηση υγρού του στομάχου, ιδιαίτερα όξινου.
-Ένα άλλο σύμπτωμα είναι οι γραμμές και οι ρωγμές, οι οποίες εμφανίζονται λόγω αποδυνάμωσης της οδοντικής ουσίας, η οποία μας προειδοποιεί ότι το δόντι θα σπάσει . Σπασμένο δόντι που προκαλείται από κακή διατροφή λόγω σκληρών τροφών, από εσωτερική τερηδόνα σε αποδυναμωμένο δόντι ή ακόμα και απονευρωμένο δόντι που δεν έχει καλυφθεί με θήκη, μπορεί να σπάσει εύκολα.
-Η ύπαρξη στραβού δοντιού αποτελεί σύμπτωμα προς θεραπεία, διότι το δόντι αυτό εμφανίζει επιρρέπεια στο να τραυματίζεται πιο εύκολα και να σπάει διότι δέχεται μεγαλύτερα φορτία κατά τη σύγκλιση στη μάσηση. Το στραβό δόντι, εκτός από αντιαισθητικό, είναι μη υγιές, διότι συγκρατεί περισσότερη τροφή, με αποτέλεσμα να έχει περισσότερη πλάκα και να παρουσιάζει περιοδοντίτιδα πιο συχνά.
-Η παρουσία αλλοιώσεων στη γλώσσα, η γνωστή λευκοπλακία, αλλά και στους μαλακούς ιστούς είναι ένδειξη καρκίνου του στόματος, ο οποίος παρατηρείται κυρίως στους καπνιστές.

No comments: